top of page

Umenie pantomímy: Čo je to pantomíma? Fascinujúci a kreatívny spôsob, ako sa vyjadriť a byť sa mímom

Pantomíma je mocná forma neverbálnej komunikácie, ktorá sa dá použiť na vyjadrenie širokej škály emócií, myšlienok a príbehov. Je to zábavná a obohacujúca forma umenia, ktorú si môžu vychutnať ľudia všetkých vekových kategórií.


Existuje mnoho rôznych typov pantomímy, každý so svojím vlastným jedinečným štýlom a technikami. Tu sú štyri z najbežnejších typov pantomímy:

traditional white face makeup mimes in striped t-shirts and a red umbrella
Tradiční mímovia z Akadémie Múzických Umení v Prahe

  • Tradičná pantomíma: Toto je najbežnejší typ pantomímy a zahŕňa používanie tela a mimiky na komunikáciu. Tradiční mímovia sú majstri v používaní svojich tiel na vytvorenie ilúzie objektov, zvierat a iných ľudí.


Mime Corporeal choreography
Stromy od E. Decroux, hrané Theatre de l'Ange Fou, Paris 1994
  • Mime corporeal: Tento typ pantomímy používa telo v priestore a jeho geometriu na tvorbu abstraktných diel, ktoré majú určitú choreografiu a sú skoro až neľudské, robotické a neuchopiteľné. Mime corporeal je prudko štylizovaná forma pantomímy vychádzajúca z baletu a ako taká je viac podobná tancu ako hereckej pantomíme.



a poetic mime standing
Tomas Kasprzyk - Odveký Súboj
  • Poetická pantomíma: Tento typ pantomímy používa pohyb a gesto na vytváranie abstraktných a poetických obrazov. Poetickí mímovia často používajú svoje telá na vytváranie tvarov, vzorov a textúr.


two contemporary mimes performing a mime piece
Tomas and Eliska Kasprzyk - Nesmrteľní

  • Súčasná pantomíma: Tento typ pantomímy je zmesou tradičnej pantomímy, mime corporeal a poetickej pantomímy. Predstavitelia súčasnej pantomímy často používajú svoje telá na vytvorenie komentára k súčasným sociálnym alebo politickým otázkam.


Bez ohľadu na to, o aký typ pantomímy máte záujem, existuje mnoho spôsobov, ako začať.

K dispozícii je mnoho kurzov a workshopov pantomímy online, ale aj vo vašej komunite. Pantomímu môžete tiež cvičiť sami sledovaním videí pantomímy alebo čítaním kníh o pantomíme.


Ak hľadáte kreatívny spôsob, ako sa vyjadriť, potom je pantomíma skvelá forma umenia, ktorú sa môžete naučiť. Je to zábavný a obohacujúci spôsob, ako zlepšiť svoje fyzické a duševné zdravie, a môže vám pomôcť rozvíjať vaše komunikačné schopnosti.


Aké sú niektoré z výhod učenia sa pantomímy:

  • Vylepšené komunikačné schopnosti: Pantomíma vám môže pomôcť rozvíjať vaše neverbálne komunikačné schopnosti, ktoré môžu byť užitočné vo vašom osobnom aj profesionálnom živote.

  • Zvýšená kreativita: Pantomíma si vyžaduje, aby ste použili svoju predstavivosť na vytváranie príbehov a postáv, čo vám môže pomôcť rozvíjať vašu kreativitu a predstavivosť.

  • Zlepšená fyzická expresivita: Pantomíma si vyžaduje, aby ste použili celé svoje telo na komunikáciu, čo vám môže pomôcť zlepšiť vaše držanie tela, koordináciu a rozsah pohybu.

  • Znížený stres: Pantomíma môže byť skvelým spôsobom, ako zmierniť stres a zlepšiť svoje celkové duševné a fyzické zdravie.

a contemporary mime tripled performing a mime piece
Tomas Kasprzyk - Odveký súboj

Ako začať s pantomímou?

Ak máte záujem začať s pantomímou, tu je niekoľko tipov:

  • Nájdite si kurz alebo workshop pantomímy: Toto je skvelý spôsob, ako sa naučiť základy pantomímy a získať spätnú väzbu od skúsených pantomímov.

  • Cvičte pravidelne: Čím viac budete cvičiť, tým lepší budete v pantomíme.

  • Buďte kreatívni: Nebojte sa experimentovať s rôznymi technikami a štýlmi.

  • Zábavte sa! Pantomíma je skvelý spôsob, ako sa vyjadriť a spojiť sa s ostatnými.

Dúfam, že tento blog vás inšpiroval k tomu, aby ste sa dozvedeli viac o pantomíme.

0 views0 comments
bottom of page